Sambal Sotong Basah
3 ekor sotong basah
6 ulas bawang merah - tumbuk
Belacan sebesar ibu jari - tumbuk skali ngan bawang
Asam jawa sebesar ibu jari - amik air
3 senduk cili blender
Garam
Gula
Kiub pati ayam
Fish sauce
Minyak
Method:
1. Panaskan minyak, goreng sebentar sotong basah, untuk keluarkan air dr sotong, tp jgn sampai masak pulak, angkat, ketepikan.
2. Tumis bawang dan belacan yang ditumbuk sampai garing.
3. Bila dah garing, masukkan 3 senduk cili blender dan masak smp naik minyak.
4. Bila cili dah masak, masukkan air asam jawa. Biar pekat sekejap.
5. Masukkan fish sauce, kiub pati ayam dan perasa.
6. Masuk sotong tadi, kacau smp sotng masak, siap.
Tuesday, April 01, 2008
|
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment