Ikan Kerapu Kukus Tom Yam

mrgreen I'm BACKKKKK ... setelah sekian lama dapur tak berasap dan my cooking blog nie tak berupdates .. bknlah maknanya aku langsung tak jengah atau memasak .. tp selalunya masak lauk yg sempoi2 jer .. masak main campak2 gitu .... mlm td la baru ada feel nak masak something yg special skit dr biasa lol .. so terimalah ... Ikan Kerapu Kukus Tom Yam version .. ikut style kak tetty .. mmg habis licin tinggal tulang jer .. he..he.. aminnnn ... tiada pembaziran .. selamat mencuba yer mrgreen

arrow Bersihkan ikan & basuh dgn tepung gandum utk hilang bau ... > Lumurkan ikan dgn sos tiram, garam, sos ikan , bawang putih, serai & halia tumbuk, garam & gula sket > perap 10-15 minit

arrow Lumur ikan dgn sos plum, 2-3 biji buah plum (biji2 mcm asam boi) > letak sket perasa tom yam dlm 1-2 sudu .. ikut suka korang nak letak byk mana > masukkan sayur-sayuran (carrot, putik jagung, bunga kobis,tomato, cili, bawang besar potong bulat2 > kukus ikan selama 15-20 minit sampai ikan masak > taburkan bawang goreng, bancuhan air tepung jagung sket bila ikan 1/2 masak > last sekalie masukkan daun limau purut & perahan air limau nipis@kasturi .. selamat mencuba wink
Ikan Kerapu Kukus Tom Yam Version

2 comments:

Anonymous said...

Hello. And Bye.

lydzar said...

erm nmpk sedap la. tp takdek pengukus la plak nk try2 resepi ni