Popia Basah

arrow Idea menu utk berbuka hari nie muncul lepas visit Blog Ida@mama Aiman .. lepas tue kita call mama kita tanya resepi yg lebih details .. he .. he.. kenalah tanya sifu sebab ini cubaan pertama kiter .. biasanya buat popia goreng .. kali nie nk cuba buat popia basah pulak mrgreen


arrow Kulit popia

1) tepung gandum, 1 biji putih telur, air, sedikit minyak masak, sdkt garam, 1 sudu besar cuka > Gaulkan semua bahan dlm mangkuk> Tutup dan perapkan adunan dlm 1 jam >

** Kita tak guna sukatan .. cuma pastikan Pastikan adunan tu dpt dipegang mcm adunan cekodok tue

2) Kita guna kuali non stick > Panaskan kuali .. time nk letak adunan tue korang alihkan kuali dari api ketepi .. so tak la tangan rasa panas sgt ... > Pegang adunan dgn tangan dan sapukan ke kuali > Leserkan adunan hingga membentuk huruf o ikut arah jam dari tepi dan ratakan seterusnya hingga menjadi bulatan di tengah > Tunggu hingga masak sekejap jer jangan lama sgt nanti keras pulak > Pastikan guna api yg perlahan. Bila dah masak, boleh la angkat, susun ketepikan ...


arrow Sos popia

1) Blend sedikit cili kering, bawang besar, bawang putih, > tumis cili smp garing > Masukkan sedikit otak udang (petis udang), gula merah, gula putih, sdkt garam, kita ganti kacang tanah tumbuk dgn bijan > guna air tepung jagung utk memekatkan sos. Rasakan sos tu..biar secukup rasa..sos popia ni kena manis dgn pedas lebih baru sedap.

2) Boleh jugak guna resepi yg ini > Cara sempoi sos cili, sos tomato, garam, 1 sudu jus limau, air , bancuhan tepung jagung sket > masak atas api kecil smp pekat. Tabur bijan yg digoreng tannpa minyak sket ke dlm sos

arrow Inti popia

arrow Pecahkan 2 biji telur , letak garam sket > masak hancur2 macam ommelette tue > akhir sekalie > barulah di gaul ke dalam inti popia tadie

**Sayur2an kita guna > kubis, lobak merah, sengkuang ( semuanya dihiris halus )

Tumbuk bawang besar, bawang putih, > Panaskan kuali > masukkan bhn2 ditumbuk, sedikit sos tiram > kiub ikan bilis, garam > kacau smp garing > masukkan sayur2 tadi > letak kunyit sket utk bagi warna> Kacau2 sayur tue sekejap jer sebab tak nak bagi sayur tue layu > tutup api > Toskan.. supaya air tak bertakung > masukkan telur hancur yg digoreng asing tadi > tabur bwg goreng sket ...

arrow Basuh udang kering , gaul dgn tepung KFC > goreng dlm kuali letak minyak sket smp garing > angkat > kisar sedikit > kisar jgn halus sgt > biar ada rasa kasar2 sket yer ...

arrow Bila dah siap semuanya.. > sapu sambal popia atas kulit > tabur bawang goreng & udang kering atas inti > bungkus > siap.. time nak makan tue boleh la letak sos atas popia, tabur bawang goreng sket & udang kering tadi mrgreen

rasa sebijik cam popia kt pasar malam tue ..he..he.. x sia2 sia usaha kiter mrgreen

9 comments:

ijan@2 aka ummihakimi said...

wah..makin berasap dapur diana...suami pon semakin sayang....

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Ijan > TQ Ijan ... byk resepi yg first time try nieh ..;-)

ladyell said...

uih..sedapnyer...harus ell mncuba,sosnyer tu tak yah letak cili padi eh.guna cili kering saje..?

K.Jah said...

phewwiitt!!! dah lama cari resepi ni. bleh la try pasnih!

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

ladyell > kiter guna cili kering jer .. campur sket sos cili .. nyummy ;-)

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Kak Jah > worait kak jah ..harus tryyy okehhh ;-)

iLa @ LaLa said...

wahhhh... nak try! nak try! nak try!

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

lala > nantie try okeh ;-)

Anonymous said...

google law firm