~ Kuah Dhal Kak Jah ~

arrow Inilah menu berbuka pose hari nie selepas browse blog Kak jah hari tue .. rasa teringin plk nk masak Kuah Dhal ... ini cubaan pertama kita tau mrgreen .. TQ Kak Jah atas resepi ini .. kita ada ubah sket2 resepi nie ikut kesesuaian ... yg pasti semuanyer licin mrgreen

arrow Bahan2:

  • 1 cawan dhal (beli yg jenis Dhal Australia .. cepat lembut)
  • 2 biji lobak merah
  • 2 biji terung bulat
  • 2 biji kentang
  • 4 biji cili hijau (dibelah 2)
  • 1 biji tomato (dihiris)
arrow Tumis darat (macam dlm gmbr atas tue : (panaskan minyak > tumis semua bahan2 dibawah asing2 dlm kuali lain hingga garing > ketepikan.)
  • 4 biji bwg merah (dihiris)
  • 2 biji bwg putih (dihiris)
  • sedikit halia (dihiris)
  • sedikit serbuk kari
  • 4 biji cili kering (jgn potong, sila kekalkan bentuk asalnya)
  • penumis (pelaga, bunga lawang, cengkih, kayu manis)
  • 1 sudu biji sawi
  • 1/2 sudu jintan putih
  • Daun kari (sajer jer tambah)
arrow cara2nya: rendam dhal smp lembut lebih kurang 6-8 jam > rebus dhal sehingga empuk > letak sedikit kunyit utk warna yg menawan > bila dhal sudah betul2 empuk masukkan isi ayam > kiub ayam > masukkan lobak + terung + kentang + cili hijau + tomato
  • masukkan bahan2 yg ditumis darat tadi
  • masukkan 1 sudu besar susu pekat manis (nie ikut resepi kak jah)
  • garam secukup rasa
  • kecilkan api dan masak perlahan2 sehingga pekat.
  • sesuai dimakan dgn roti canai, capati, dll. (kita mkn dgn roti capati segera cap Kawanku)

0 comments: