~ Karipap Ayam IKEA Style ~


½ kg tepung gandum
2 sudu besar marjerin
5 biji ubi kentang
1 peket rempah kari daging
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
2 ketul isi ayam (dada)- ptg dadu
Sedikit kayu manis
Sedikit halia
Sedikit /garam/serbuk perasa
1 biji telur direbus dan dihiris
Cara2 :
-Uli tepung terlebih dahulu bersama mentega & air garam sampai tidak melekat di tangan.
-Setelah itu bulatkan dan sedia untuk dicanai.
Untuk membuat intinya:
-Potong ubi kentang dan isi ayam berbentuk dadu.Panaskan minyak tumis bawang merah/putih dan halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis.
-Setelah naik bau masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh tadi. Masukkan isi ayam dan ubi kentang/garam/dan serbuk perasa bersama. Masak sampai ubi lembut dan kering.
-Sedia utk membuat karipap... Canai nipis adunan..Letak diacuan karipap > masukkan inti > letak hirisan telur rebus dan kelimkan acuan karipap tadi ..
- Goreng karipap sehingga kekuningan

Saturday, July 05, 2008
|
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment