~ Bingka Roti Kak Jah ~
Resepi nie kita dapat dari blog kak Jah ... masa lawat blog Ayumie ternampak plk resepi nie ... aiseh meleleh siuuttt ... walau pun daku nie takder pembakar mahupun oven .. harus kucuba juga resepi Kak Jah nieh .. gunakanlah apa jer yg ada ... masak atas dapur biasa jer .. kita lapikkan loyang tue dgn non-frying pan .. lepas tue kat bahagian atas tue barulah letak loyang masa membakar bingka tue .. cara nak tau bingka tue dah masak .. adalah dgn cara cucukkan bingka tue dgn garfu .. kalau x melekat .. maknanya dah masak lah ...
pembuka selera time berbuka semalam
pembuka selera time berbuka semalam
Bahan2:
- 10 keping roti
- susu / santan (akak pakai susu full cream)
- 2 bijik telur .. kita guna kuning telur shj .. nk kurangkan bau telur (hahhaha...seimbangkan sukatan ikut suka rasa yer )
- 2 sudu tepung kastard
- 2 sudu butter (cairkan)
- gula secukup rasa
- sedikit esen vanilla
- sedikit kismis (nie kita sajer tambah sendirik)
Cara2 nye:
- carik-carikkan roti tu...kulit jgn buang. ni nak kasi puding tu ada kaler2 coklat sket
- masukkan susu dlm roti. agak2 kasi sampai roti tu lembab secukupnya dah la. jgn byk sgt nanti puding lembik
- masukkan telur, butter, esen vanilla, tepung kastard, gula secukup rasa & kismis. (kak jah nie dia ske manis2 buah sajork)
- kacau2 sampai sebati ..oh ya sapukan keliling kt bhg dalam loyang dgn butter utk mengelakkan adunan bingka melekat plk nanti ..
- bakar atas api kecik selama 40 min. kalu guna oven kena pandai2 ejas okeh!
- susu + tepung kastard 1 sudu + gula + sedikit esen vanilla + garam yg sangattttttlah sedikit okeh! (nak kasik lemak je) dan panaskan atas api sederhana sampai pekat.
ps: Thanks to Kak Jah & Ayumie for this resepi .. ada sket2 yg kita ubah sini sana utk kesesuaian keadaan
Thursday, July 03, 2008
|
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment