~ Laksa Kedah Sempoi ~

arrow ok .. this is my hubby favourites .. walaupun proses membuatnya agak mencabar .. especially time nk asingkan isi ikan dan tulang tue kan .. tapi puas hatie .. sebab hubby mkn sampai bertambah2 ... dgn semangat waja dan penuh kasih sayang ... makanya siaplah tersedialah my husband favourites ... dishes ..mrgreen

Bahan2:-

1. Mee Laksa
- 1 peket laksa dicelur ( bila dah msk toskan > terus cepat2 rendam dgn air paip sejuk dlm 1 minit > kemudian toskan (tujuannya nk bg mee laksa tue kekal cantik rupanya )
> boleh juga guna laksa yg ready made yg dah siap lembut tue .. cuma time nak makan .. kornag celur sket dgn air panas > jgn lama sgt .. pastu jirus dgn air paip sejuk > toskan > siap dihidang
- 1 kg ikan kembung + campur sket ikan sardin utk bagi manis kuahnya (kita guna 6 ekor ikan kembung saiz besar) > ikan direbus & buang tulang, asingkan isi ikan ( korang tumbuk isi ikan tadie guna lesung batu .. jgn hancur sgt yer )

2. Kuah Laksa
- Bahan dikisar > bawang besar, cili kering, belacan
- 1 ulas lengkuas (diketuk)
- 3 btg serai (diketuk)
-Gantikan asam keping dgn cuka .. sebab asam keping nie nanti lama2 dia buat kuah laksa jadi pahit bila dipanaskan byk kali .. berapa byk cuka tue ikut korang nak masam macam mana .. letak cuka tue sikit demi sikit ..
- 1 ketul kiub ikan bilis sebagai perasa

3. Sayur-sayuran (dihiris halus)
- 2 batang bunga kantan
- Timun
- Salad
- Nenas
- Cili Padi/Cili Merah
- Bawang besar
- Telur rebus
- Limau kasturi (dibelah dua)
- Otak udang (bancuh dgn air panas sket)

Cara2:-
- Masukkan bwg, belacan, cili kering yg dikisar dlm periuk beserta lebihan air rebusan ikan tadi
- Masukkan isi ikan, lengkuas, serai, garam> masak bahan2 tersebut sampai mendidih
- Bila kuah telah betul2 masak barulah masukkan cuka (ikut rasa masam), daun kesum, & bunga kantan sket jer .. just nak bagi rasa & bau pada kuah laksa .. lagi best bunga kantan tue dihiris sket utk ditabur masa nak makan
- Hidang bersama kuah laksa panas2 bersama bahan2 hirisan
- Kalau suka boleh makan bersama otak udang yg dibancuh cair bersama air panas sedikit ...

ps : kuah laksa nie selepas dimasak.. rasanya makin lama makin sedap .. jadinya korang masaklah kuah nie awal2 pagie .. bila time malam makan tue .. mmg terasa dah kuahnya meresap semua bahan2 mrgreen

3 comments:

l y n n a s h a a r i said...

ya Allah..sedapnye akak.
nk try wat la cmnie.
;) biase mama ajek yg buat

aLdriNa said...

sedapnyer diana..macam nak try je..tgh diet2 nih laksa tuh kire oklah kalau sesekali nak rasa...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Lynna > try .. jgn tak try tau ...

Ald > sekali sekala x per ald ;-)