Rendang Ayam
Bahan2:
ayam (potong kecik2)
1 ½ gelas santan pekat (diana guna santan kotak ..guna 1/2 jer)
1 pkt kerisik
cili kering yg di blender (ikut kepedasan memasing)
3 ulas bawang merah atau 3 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 keping asam keping
1 hiris lengkuas
1 hiris Halia
1 hiris kunyit
2 btg serai
1 camca kecil garam
minyak masak
Daun Kunyit (taruk last skalie)
Cara2 masak :
- Cili kering, lengkuas, halia, kunyit, bawang merah, bawang putih dikisar hingga lumat.
- Panaskan minyak, tumiskan bahan yang telah dikisar tadi hingga naik bau.
- Masukkan asam keping.Kemudian tuangkan sedikit air sambil dikacau hingga rata.
- Masukkan ayam dan garam secukup rasa.
- Masak hingga ayam agak empuk. Bila ayam telah empuk masukkan santan, kacau hingga sebati.
- Akhir skali masukkan kerisik dan tabur daun kunyit . Sedia utk dihidang
- Panaskan minyak, tumiskan bahan yang telah dikisar tadi hingga naik bau.
- Masukkan asam keping.Kemudian tuangkan sedikit air sambil dikacau hingga rata.
- Masukkan ayam dan garam secukup rasa.
- Masak hingga ayam agak empuk. Bila ayam telah empuk masukkan santan, kacau hingga sebati.
- Akhir skali masukkan kerisik dan tabur daun kunyit . Sedia utk dihidang
Friday, May 09, 2008
|
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment