Ayam Masak Paprik

biggrin AYAM MASAK PAPRIK :-

Bahan2:
ayam dipotong kecil
2 biji tomato
1 batang carrot
1 peket jagung muda
kobis bunga
2 helai daun limau purut
3 batang serai (di tumbuk)
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
2 sudu besar cili kisar
5 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap sotong@ikan (Diana add sendiri)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu perahan air limau nipis @ air limau kasturi
** 1 Kiub tom yam + 1 kiub ayam (Diana add sendiri)
Garam taruk sket jer sbb kiub ayam + kiub ayam + kicap ikan@sotong tue dah masin

CARA2:
- Bawang merah, bwg putih , halia, cili kering, lengkuas (dikisar) > panaskan minyak masukkan bahan2 yg dikisar tadie + serai ditumis hingga garing sampai naik bau > kemudian masukkan garam.
- Masukkan sos tiram + sos ikan + sos cili , sos tomato, sos sotong@ikan, untuk memekatkan & menyedapkan kuah paprik. Masukkan ayam > Biarkan hingga masak.
- Taburkan kiub ayam + kiub tomyam.
- Masukkan sayur-sayuran dan kacau sampai rata

- Akhir skalie masukkan daun limau purut untuk baunya (masukkan last skalie..mskkan awl2 nantie pahit) beserta 2 sudu perahan air limau nipis atau air limau kasturi
- time nak hidang tue kalau suke tabur2 daun sup@ bawang goreng...

~ Ayam masak Paprik & Telur dadar ~

0 comments: