Gulai Daging & Rebung



> Bawang merah 4 ulas + Bawang putih 2 ulas + halia 1 ulas (blender)
> rebus daging + grm sket sehingga empuk (daging yg dah empuk ditoskan > air rebusan ltk tepi)
> panaskan minyak > tumis ramuan yg diblender smp garing > masukkan daun kari > kulit kayu manis> bunga lawang > buah pelaga > masukkan rempah kari daging 3-4 sudu > kiub ayam setengah > kacau smp garing > masukkan daging & air rebusan daging > masak sehingga garing dlm 15-20 min > masukkan garam @ perasa > masukkan santan 1/2 kotak kecik (ikut lemak masing2) > kacau > masukkan rebung > kacau rata > rasa > dah siap 

**Note : rebung tue korang celur sekejap dgn air panas mendidih dlm 2-3 minit lepas tue toskan .. tujuannyer nak bagi kurangkan bau rebung tue ...

Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment