~ Ketam Masak Rempah ~

Bahan-Bahan :

Ketam Bunga 1 Kilo
Sedikit air asam jawa

Tumbuk :
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
seulas halia
1 betang serai

Perasa :
Daun kari
1 peket kecil serbuk kari ikan + 1 peket serbuk kari daging (letak lebih pun boleh)
1 kiub ayam
bancuhan air asam jawa
Garam

Cara2 :
-Panaskan minyak > tumis kan bahan2 yg ditumbuk + daun kari sampai wangi
-Masukkan serbuk kari, dan kiub ayam > kacau smp garing
- Tuangkan bancuhan air asam jawa > masukkan garam secukup rasa
- Masak ramuan smp garing
- Akhir sekali masukkan ketam > Kacau rata > masak sehingga kering (ketam betukar warna jd oren) > barulah diangkat
- Siap

Ketam Masak rempah

arrow oh ya ketam nie sedap kalau ratah gitu jer .. lagie best kalau mkn dgn nasik time panas2 .. seriusss best .. mrgreen

0 comments: