~ Pai Tee ~
haa.. korang pernah try tak resepi nie .. ala kalau selalu pg chicken rice shop sure order pai tee nie ... rupa-rupanyer senang jer nk buat ... sedap makan pai tee nie cicah bersama sos cili ... jom tgk resepi nya
Bahan2:
100 gm tepung beras
25 gm tepung gandum
25 gm tepung jagung
1 biji telur
Sedikit serbuk penaik (baking powder)
Air – mengikut kadar kepekatan (x pekat, x cair)
*** Adunkan semua bahan2 di atas dan biarkan selama 30 minit.
Acuan Pie Tee dicelup ke dalam minyak panas (biar hampir tenggelam). Kemudian celupkan acuan ke dalam adunan. Masukkan ke dalam minyak panas dan goncang2 sedikit supaya adunan keluar dari acuan. Masak hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
Inti 2 (kita guna cara yg nie .. sempoi jer ... hiris halus2 carrot & salad > campurkan dgn mayonis > gaul rata > isikan dalam acuan pie teebersama sedikit hirisan telur rebus
Inti 2:
Sengkuang – dihiris halus panjang
Lobak Merak – dihiris halus panjang
Daun Bawang – dipotong2
1 biji telur
Isi Udang – dipotong kecil2
Sedikit bawang putih
Minyak untuk menumis
Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan isi udang. Gaul sebentar. Masukkan telur. Kacau cepat supaya telur jadi seperti scrumble egg. Masukkan sengkuang dan lobak merah. Gaul rata. Angkat. Isikan inti ke dalam acuan pie tee yang telah siap.
Saturday, September 20, 2008
|
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comments:
kat mana nk dptkn acuan pie tee ye akak?
Post a Comment