Lempeng & Sambal Telur

Bahan2 Sambal Tumis Telur Hancur :

telur 3-4 biji
cili kering di blend dlm 10-15 tangkai ..(cili kering tu rebus skit dgn air panas taruk myk .. baru blend)
air asam jawa-gunakan asam jawa sebesar 1/2 ibu jari
garam secukup rasa
gula 1 sudu 1/4
bawang besar 1 biji (bwg besar biar lebih)
bwg putih 2 ulas jer
secubit belacan

Method :

tumis bawang sehingga naik bau
masukkan cili kisar kemudian masukkan air asam jawa,gula,garam,belacan
masa sampai naik minyak cili tue ,pecahkan telur sebiji-sebiji,kacau sket2 > siap

Bahan2 Lempeng :

Tepung gandum 1 cawan
Garam sket
Telur sebijik
Air 2 cawan
Cara2: blender semua bahan smp sebati .. titik minyak dgn daun pandan .. rata2kan atas frying pan, ambik sesenduk adunan lempeng , ratakan, bila agak2 masak terbalikkan biar masak dgn rata .. siap

Ubi Rebus & Sambal Ikan Bilis


Bahan-bahan :

ikan bilis segenggam basuh toskan.
cili kering di blend dlm 10-15 tangkai ..(cili kering tu rebus skit dgn air panas taruk myk .. baru blend)
air asam jawa-gunakan asam jawa sebesar 1/2 ibu jari
garam secukup rasa
gula 1 sudu 1/4
bawang besar 1 biji (bwg besar biar lebih)
bwg putih 2 ulas jer
secubit belacan

Method :

tumis bawang sehingga naik bau
masukkan cili kisar kemudian masukkan air asam jawa,gula,garam,belacan
masa sampai naik minyak cili tue , masukkan ikan bilis,siap

Kepala Parut :
Kelapa parut gaul bersama sedikit gula.

Rendang Ayam



Bahan2:

ayam (potong kecik2)
1 ½ gelas santan pekat (diana guna santan kotak ..guna 1/2 jer)
1 pkt kerisik
cili kering yg di blender (ikut kepedasan memasing)
3 ulas bawang merah atau 3 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 keping asam keping
1 hiris lengkuas
1 hiris Halia
1 hiris kunyit
2 btg serai
1 camca kecil garam
minyak masak
Daun Kunyit (taruk last skalie)

Cara2 masak :

- Cili kering, lengkuas, halia, kunyit, bawang merah, bawang putih dikisar hingga lumat.
- Panaskan minyak, tumiskan bahan yang telah dikisar tadi hingga naik bau.
- Masukkan asam keping.Kemudian tuangkan sedikit air sambil dikacau hingga rata.
- Masukkan ayam dan garam secukup rasa.
- Masak hingga ayam agak empuk. Bila ayam telah empuk masukkan santan, kacau hingga sebati.
- Akhir skali masukkan kerisik dan tabur daun kunyit . Sedia utk dihidang

Rangka Ayam KFC


Bahan2:

Rangka ayam > lumur dgn tepung jagung + serbuk cili + serbuk kari (nk sedap perap kjp dlm 15 minit)
Telur (dipukul kembang)

Cara2:

Celup rangka ayam dgn telur tadi pastu gaul rangka ayam dgn Tepung Kentucky > goreng dlm minyak panas smp kekuningan garing ...sedap mkn panas2 dengan sos cili Thai

Quick Mashroom & Herbs Pasta




*** Rebus pasta bersama olive oil> ltk olive oil sikit masa rebus tue > dah masak > toskan ...

*** Cara2:

panaskan kuali > letak olive oil > tumis bawang putih> masukkan sosej >kacau > masukkan pasta sauce > tabur skit oregano & mixed herbs > kacau > masukkan grated cheese > tuang atas pasta yg direbus awal tadi > taburkan telur goreng hancur ... dah siap !!!nyyuuummmmyyyyy!!!

Ikan Pari Portugis

Bahan2 kisar:

4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 ulas kunyit hidup
1 btg serai
belacan skit-
halia + lengkuas skit
3-4 sudu besar cili kering
********************
Ikan pari
3 btg daun kesum
1 bunga kantan-dibelah dua
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
1 1/2 mangkuk kecil air biasa
Tomato hiris
Limau kasturi
garam dan gula (ikut rasa)
minyak masak

Cara-cara:
Panaskan minyak, masukkan bahan blend > Tumis hingga naik bau.
Bila sudah naik bau, masukkan air, air asam jawa, garam, gula, kacau dan biar mendidih smp pecah minyak. siap.

Lipat aluminium foil empat segi, letak ikan pari, tabur daun kesum, bunga kantan, tomato hiris, > tuang sambal yg dah siap dimasak > lipat aluminium foil > masak atas frying pan > bila dah mengelembung terbalikan rata >masak ikan dlm 3-4 minit jer > Bila ikan dah siap masak > bukak aluminum foil > perah limau kasturi atas ikan > Hidang dgn nasi putih

Ikan Siakap Tom Yam Stim

Bahan2:

Ikan Siakap
sayur2 (putik jagung, kobis bunga, carrot,..etc)
Kiub Tom Yam@Perisa Tom Yam yg dalam botol
Serai & Halia Hempuk2
Tomato
Asam Keping
garam secukup rasa
Bawang besar potong bulat2
Cili merah hiris2
Air limau nipis skit
Daun Limau Purut (taruk last skalie...)

Cara2 :
Gaulkan sume bahan2 ..perap dalam 15-20 minit pada ikan ... kemudian kukus@stim ikan ... Bila ikan dah masak ..perahkan air limau nipis & baru taburkan daun limaut purut ... siap ... dan boleh dihidangkan

Tom Yam Ayam



Bahan-bahan :

Bawang besar sebiji
Cili padi 6 biji
Serai
Tumbuk semua bahan diatas
Air 2 Cawan
Kiub Tomyam 2 (diana perap dulu ayam dgn kiub tom yam tue)
Asam keping
Ayam-potong saiz kecil
Carrot hiris bulat
Putik Jagung potong le camne pon
Daun limau purut
Bawang holland hiris kasar
Garam secukup rasa
Tomato Potong 5

Kaedah Penyediaan

1.Perap ayam dgn kiub tom yam dalam 15-30 minit (kalau nk rasa lagi guna tom yam yg botol tue)
2.Masukkan kiub ayam,serai, asam keping, air
3.Masukkan Carrot bile dah masak sket,
4.Masukkan sayur2 lain termasuk daun limau purut (last skalie)
5.Masukkan Garam,siap

Ayam Masak Kicap


Ayam Masak Kicap

Bahan-bahan:
Ayam (dipotong2 14 dan digoreng 3/4 masak)
Kicap Manis (Diana guna Kicap Kipas)
1 Sup Bunjut (utk menyedapkan rasa)
Sos tiram (2 sudu besar)
Sos Cili (2 sudu besar)
Sos Tomato (2 sudu besar)
Lada hitam (ditumbuk kasar)
Cili besar (hiris2)
Bawang besar, Bawang putih, Halia (tumbuk halus)
Minyak utk menumis
Bawang besar potong bulat (utk hiasan)

Cara masak:
1. Panaskan minyak
2. Tumiskan halia, bawang , bawang putih hingga naik bau
3. Masukkan sup bunjut , taruk air sket, kacau smp rata
4. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato
5. Masukkan ayam
6. Masukkan kicap
7. Kacau dan biarkan selama 2 minit
8.Last skalie masukkan bawang besar yg dipotong bulat2 + hirisan cili tadie
8. Sedia untuk dimakan.....




Ayam Masak Kicap

Bahan-bahan:
Ayam (dipotong2 14 dan digoreng 3/4 masak)
Kicap Manis (Diana guna Kicap Kipas)
1 Sup Bunjut (utk menyedapkan rasa)
Sos tiram (2 sudu besar)
Sos Cili (2 sudu besar)
Sos Tomato (2 sudu besar)
Lada hitam (ditumbuk kasar)
Cili besar (hiris2)
Bawang besar, Bawang putih, Halia (tumbuk halus)
Minyak utk menumis
Bawang besar potong bulat (utk hiasan)

Cara masak:
1. Panaskan minyak
2. Tumiskan halia, bawang , bawang putih hingga naik bau
3. Masukkan sup bunjut , taruk air sket, kacau smp rata
4. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato
5. Masukkan ayam
6. Masukkan kicap
7. Kacau dan biarkan selama 2 minit
8.Last skalie masukkan bawang besar yg dipotong bulat2 + hirisan cili tadie
8. Sedia untuk dimakan.....


Cendawan Goreng KFC

Cendawan Goreng KFC (resipi from Syerah Omar dan Nizafauzi )

Bahan2:

Cendawan (Diana add serbuk lada hitam sket ) Telur (dipukul kembang) ...tepung Kentucky tue dah masin Tepung Kentucky (Diana cmpr kan serbuk kari dlm tepung nie..pas tu gaul rata2 serbuk kari tu ..nak bagie sedap )

Cara2:
Panaskan minyak ... Cendawan (kalau besar sgt..belah2 guna tangan jer) ..celupkan cendawan dlm telur..pas tu golekkan dlm tepung kentucky tadi .. ps tu goreng smp kekuningan & garing ..toskan .. dah siap utk dimakan ... smlm ym ngan nizafauzi..ty resepi ...Diana n hubby mkn smp lebam cendawan nie ..mmg puas hati sangat2