Ikan Sambal & Belimbing Buluh

arrow Memandangkan ada belimbing buluh lagi sket dlm fridge .. sajer nk cuba buat sambal ikan & letak belimbing buluh sket ..kalau masak lemak ikan pun sedap taruk belimbing buluh nie .. rasa masam2nya tue mmg membuka selera mrgreen

arrow Cara2:-

arrow Goreng ikan terlebih dahulu dan ketepikan ... > kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan > serai > lengkuas.. > Panaskan minyak tumis bahan2 kisar dan masak sampai garing > kemudian masukkan garam , gula > masukkan belimbing buluh yg dipotong kecil 2-3 biji jer dah cukup > masukkan ikan > tabur daun kesum > kacau rata > siap mrgreen

Nasi Goreng Udang

arrow Menu malas hari ini di hujung minggu ... memandangkan hanya ada udang jer dlm fridge .. so utk breakfast hari ni ... masak Nasi Goreng Udang jer mrgreen

arrow Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili merah, ikan bilis .. > Panaskan kuali, minyak > tumis bahan2 sehingga naik bau & garing > masukkan udang > nasi > taruk garam & kicap ikan@sotong > kacau2 > siap dah lol

Popia Basah

arrow Idea menu utk berbuka hari nie muncul lepas visit Blog Ida@mama Aiman .. lepas tue kita call mama kita tanya resepi yg lebih details .. he .. he.. kenalah tanya sifu sebab ini cubaan pertama kiter .. biasanya buat popia goreng .. kali nie nk cuba buat popia basah pulak mrgreen


arrow Kulit popia

1) tepung gandum, 1 biji putih telur, air, sedikit minyak masak, sdkt garam, 1 sudu besar cuka > Gaulkan semua bahan dlm mangkuk> Tutup dan perapkan adunan dlm 1 jam >

** Kita tak guna sukatan .. cuma pastikan Pastikan adunan tu dpt dipegang mcm adunan cekodok tue

2) Kita guna kuali non stick > Panaskan kuali .. time nk letak adunan tue korang alihkan kuali dari api ketepi .. so tak la tangan rasa panas sgt ... > Pegang adunan dgn tangan dan sapukan ke kuali > Leserkan adunan hingga membentuk huruf o ikut arah jam dari tepi dan ratakan seterusnya hingga menjadi bulatan di tengah > Tunggu hingga masak sekejap jer jangan lama sgt nanti keras pulak > Pastikan guna api yg perlahan. Bila dah masak, boleh la angkat, susun ketepikan ...


arrow Sos popia

1) Blend sedikit cili kering, bawang besar, bawang putih, > tumis cili smp garing > Masukkan sedikit otak udang (petis udang), gula merah, gula putih, sdkt garam, kita ganti kacang tanah tumbuk dgn bijan > guna air tepung jagung utk memekatkan sos. Rasakan sos tu..biar secukup rasa..sos popia ni kena manis dgn pedas lebih baru sedap.

2) Boleh jugak guna resepi yg ini > Cara sempoi sos cili, sos tomato, garam, 1 sudu jus limau, air , bancuhan tepung jagung sket > masak atas api kecil smp pekat. Tabur bijan yg digoreng tannpa minyak sket ke dlm sos

arrow Inti popia

arrow Pecahkan 2 biji telur , letak garam sket > masak hancur2 macam ommelette tue > akhir sekalie > barulah di gaul ke dalam inti popia tadie

**Sayur2an kita guna > kubis, lobak merah, sengkuang ( semuanya dihiris halus )

Tumbuk bawang besar, bawang putih, > Panaskan kuali > masukkan bhn2 ditumbuk, sedikit sos tiram > kiub ikan bilis, garam > kacau smp garing > masukkan sayur2 tadi > letak kunyit sket utk bagi warna> Kacau2 sayur tue sekejap jer sebab tak nak bagi sayur tue layu > tutup api > Toskan.. supaya air tak bertakung > masukkan telur hancur yg digoreng asing tadi > tabur bwg goreng sket ...

arrow Basuh udang kering , gaul dgn tepung KFC > goreng dlm kuali letak minyak sket smp garing > angkat > kisar sedikit > kisar jgn halus sgt > biar ada rasa kasar2 sket yer ...

arrow Bila dah siap semuanya.. > sapu sambal popia atas kulit > tabur bawang goreng & udang kering atas inti > bungkus > siap.. time nak makan tue boleh la letak sos atas popia, tabur bawang goreng sket & udang kering tadi mrgreen

rasa sebijik cam popia kt pasar malam tue ..he..he.. x sia2 sia usaha kiter mrgreen

~ Kuah Dhal Kak Jah ~

arrow Inilah menu berbuka pose hari nie selepas browse blog Kak jah hari tue .. rasa teringin plk nk masak Kuah Dhal ... ini cubaan pertama kita tau mrgreen .. TQ Kak Jah atas resepi ini .. kita ada ubah sket2 resepi nie ikut kesesuaian ... yg pasti semuanyer licin mrgreen

arrow Bahan2:

  • 1 cawan dhal (beli yg jenis Dhal Australia .. cepat lembut)
  • 2 biji lobak merah
  • 2 biji terung bulat
  • 2 biji kentang
  • 4 biji cili hijau (dibelah 2)
  • 1 biji tomato (dihiris)
arrow Tumis darat (macam dlm gmbr atas tue : (panaskan minyak > tumis semua bahan2 dibawah asing2 dlm kuali lain hingga garing > ketepikan.)
  • 4 biji bwg merah (dihiris)
  • 2 biji bwg putih (dihiris)
  • sedikit halia (dihiris)
  • sedikit serbuk kari
  • 4 biji cili kering (jgn potong, sila kekalkan bentuk asalnya)
  • penumis (pelaga, bunga lawang, cengkih, kayu manis)
  • 1 sudu biji sawi
  • 1/2 sudu jintan putih
  • Daun kari (sajer jer tambah)
arrow cara2nya: rendam dhal smp lembut lebih kurang 6-8 jam > rebus dhal sehingga empuk > letak sedikit kunyit utk warna yg menawan > bila dhal sudah betul2 empuk masukkan isi ayam > kiub ayam > masukkan lobak + terung + kentang + cili hijau + tomato
  • masukkan bahan2 yg ditumis darat tadi
  • masukkan 1 sudu besar susu pekat manis (nie ikut resepi kak jah)
  • garam secukup rasa
  • kecilkan api dan masak perlahan2 sehingga pekat.
  • sesuai dimakan dgn roti canai, capati, dll. (kita mkn dgn roti capati segera cap Kawanku)

Gulai Daging & Rebung

lol This is menu kegemaran hubby .. even masa our wed kt rumah family hubby dorg masak menu nie sbg menu utama ..mmg best sgt2... nyuummmyyy mrgreen...

arrow Cara2nya :-

> Bawang merah 4 ulas + Bawang putih 2 ulas + halia 1 ulas (blender)

> rebus daging + grm sket sehingga empuk (daging yg dah empuk ditoskan > air rebusan ltk tepi)

> panaskan minyak > tumis ramuan yg diblender smp garing > masukkan daun kari > kulit kayu manis> bunga lawang > buah pelaga > masukkan rempah kari daging 3-4 sudu > kiub ayam setengah > kacau smp garing > masukkan daging & air rebusan daging > masak sehingga garing dlm 15-20 min > masukkan garam @ perasa > masukkan santan 1/2 kotak kecik (ikut lemak masing2) > kacau > masukkan rebung > kacau rata > rasa > dah siap wink

**Note : rebung tue korang celur sekejap dgn air panas mendidih dlm 2-3 minit lepas tue toskan .. tujuannyer nak bagi kurangkan bau rebung tue ...wink

Yong Tau Foo

arrow menu untuk berbuka masa hari Rabu lepas .. tiba2 rasa teringin nak makan Yong Tau Foo .. tapi kita tak pernah buat lagie .. ini first time .. kalau ada terkurang terlebih harap maafkan mrgreen... pastu malam tadi buat lagie yong tau foo nie & bawak ke ofis utk member2 ofis rasa ..he..he.. mrgreen

arrow kita buat ikut resepi Ida (Mama Aiman) ... TQ Ida .. kita copy resepi itew .. ada yg kita tambah & ubah sana sini lepas refer dari internet wink senang jer kalau korang nk buat .. kalau compare to beli kat pasar malam .. memang x puas rasanye makan .. selamat mencuba ..mrgreen

Bahan2 utk sos hitam:

- Panaskan periuk, masukkan sedikit air > sos tiram, kicap manis, kicap pekat > sos cili, petis udang, kiub ikan bilis, kcg tanah (goreng & tumbuk), tabur bijan (yg digoreng tanpa minyak terlebih dahulu) atas kuah ..kalau tak cukup masin..tambahkan gula sket secukup rasa... masak semua bahan atas api sampai pekat (Kalau kurang pekat guna bancuhan tepung jagung) .. kita pun tak guna sukatan ..main agak2 rasa dah ok tu mrgreen


arrow Bhn2 lain: (ikut citarasa dan bhn yg ada)

- Sotong Kembang
- Kuew Tiaw
- Kangkung
- Fishbal
- Crab Meat
- Fish Cake
- Sosej
- Tauhu nipis
- Telur Puyuh

arrowAir rebusan Yong Tau Foo

- rebuskan air mendidih yg dicampurkan kiub ikan bilis + 2 ulas bawang putih + 2 cm halia + garam. Celur bahan2 yong tau foo > Toskan, potong2 kecil dan boleh la makan dgn sos di atas > tabur bijan atas kuah sos > nyummy mrgreen

~ Pasta Salad ~


biggrin Menu sihat malam tadi for me is Pasta Salad .... mrgreen


arrow Bahan2 :-

- Spiral pasta (direbus masukkan sedikit butter@olive oil) > toskan > jirus air paip biasa utk kekalkan bentuknya
- mix salad dipotong kecil
- bawang holland + bawang besar dipotong dadu
- capsicum merah + hijau dipotong dadu
- tomato + carrot dipotong halus
- rebus telur 2 biji
- sedikit grated cheese
- itallian dressing
- italian herbs

arrow Cara2nya :-

:- panaskan kuali> taruk olive oil sket> tumis bawang, carrot, capsicum > tabur sket grated cheese> italian herbs >kacau2 ramuan smp rata > tutup api> kemudian gaul ramuan tadi bersama spiral pasta + mix salad + tomato > taruk italian dressing > gaul rata > siap ... suka hati korang la nk letak telur rebus or chicken nugget dlm tue ya mrgreen